Piće i hrana 13.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 11.05.2016. 09:23.

Može poslužiti i kao namaz

Kako pripremiti bijeli umak sa začinskim biljem?

Želite li lagani umak kojeg možete konzumirati uz druga jela, namazati na kruh ili u njega umakati čips, bijeli umak od začinskog bilja idealno je rješenje.
Ovaj umak lagano je jelo i vrlo jednostavno ga je pripremiti, a potrebne su vam sljedeće namirnice:

  • 350 g jogurta
  • 50 ml mlijeka
  • krastavac za salatu
  • peršin
  • 2 režnja bijelog luka (češnjaka)
  • sol
  • papar

Ovi sastojci dovoljni su za 6 osoba, a ukoliko trebate pripremiti za više, povećajte količinu sastojaka. Priprema bijelog umaka sa začinskim biljem vrlo je jednostavna i potrebno je odprilike 15 minuta da ga napravite. Za početak ogulite krastavac i narežite ga na sitne kockice (što sitnije to bolje), nakon toga narežite ili istisnite bijeli luk.

Pripremljene sastojke stavite u zdjelicu te prelijte jogurtom i mlijekom, dobro pomješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Začine dodajte ovisno želite li jače ljuto, odnosno slano ili manje.

U ovaj bijeli umak možete dodati i neke druge sastojke i začine koji nisu na ovom popisu i pripremiti ga onako kako vam odgovara.