Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 06.12.2016. 09:31.

Ukiseljeno povrće

Recepti za zimnicu i konzerviranje povrća octenim kiseljenjem

Ovo je jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. Razlikujemo uglavnom dva načina kiseljenja, i to: kiseljenje octom i konzerviranje soljenjem. Kiseljenje pomoću octa kao način konzerviranja poznat je od davnina, ali se zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti primjenjuje i u suvremenom konzerviranju. U kiseloj sredini, koja nastaje dodatkom octa, ne mogu se razvijati mikroorganizmi, pa ne može doći do kvarenja.

Za pojedine vrste povrća potrebna je veća koncentracija octene kiseline da bi se spriječilo kvarenje. Octom se kiseli povrće, sirovo ili prokuhano, ali se može kiseliti i voće, ili mješavine povrća i voća te začinsko bilje, a osobito su prava delikatesa ukiseljene gljive. Povrće mora biti zdravo i jedro. Treba ga dobro oprati u hladnoj vodi i osušiti. Povrće stavljamo u staklenke, koje najprije operemo i dezinficiramo, a zatvaramo celofanom dezinficiranim u alkoholu.

Kako kiselina djeluje na lim, ne smiju se rabiti metalni poklopci za zatvaranje, kao ni pocinčani lonci, bakrene i željezne žlice, već emajlirani lonci i drvene žlice. Povrće slažemo u staklenke u redove s dosta prostora da kiselina prodre u svaki plod, ali tako da potpuno prekrije povrće. Ukiseljene proizvode čuvajte uvijek na hladnom mjestu.

Povrće nemojte presoliti, jer će postati smežurano i izgubiti boju. isto tako, bolje je i zdravije kiseliti u vinskom octu, ali možete koristiti i alkoholni. Kupljeni ocat koji sadržava 5% kiseline obično se razrjeđuje dodavanjem od 1/4 do 1/2 I vode. Ukiseljeno povrće treba odležati do uporabe najmanje 6 tjedana.

Kisele paprike

Punjene paprike za zimnicu

Kako spremiti feferone za zimu

Spremanje maslina

Spremanje cikle

Miješano povrće

Kako se kisele krastavci

Crvena paprika i spremanje paprike za zimu

Miješano povrće za zimu

Kako konzervirati hranu

Izvor: 2472