Piće i hrana 12.07.2019. 09:26. Zadnja izmjena: 12.07.2019. 09:32.

Špinat, krumpir i pelat

Zeleni njoki u crvenom umaku

Ručak za četiri osobe pripremite od špinata, krumpira i pelata. Za njoke vam je potrebno 300 grama špinata, 300 grama krumpira, 250 grama oštrog brašna, jaje, sol, malo naribanog muškatnog oraščića i žlica ulja, a umak pripremite od 800 grama pelata, žličice šećera, četiri češnja češnjaka, nasjeckanog peršina, 50 grama sira, soli i papra.

Špinat kratko prokuhajte te ga ocijedite i usitnite sjeckalicom. Stavite ga u cjedilo i pritišćite žlicom da istisnete svu suvišnu tekućinu. Krumpir u ljusci skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite, ogulite i ohladite ga pa dobro protisnite i dodajte mu brašno, jaje, malo soli, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat pa umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na dasci oblikujte duge valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.

Narezane pelate, šećer, protisnuti češnjak, malo soli i papra pirjajte na blagoj vatri oko 10 minuta, a pred kraj umiješajte nasjeckani peršin. Njoke poslužite s umakom od rajčice posute naribanim sirom.